SAMECIJN

 

 

Al verschillende jaren speelden we met de gedachte om ons als vrijwilliger in te zetten in het zuiden. De ervaringen tijdens onze buitenlandse stages wakkerden de ambitie aan om echt te werken in het buitenland. We volgden de cursus van de Belgische Technische CoŲperatie (BTC) over ontwikkelingssamenwerking met het oog op een vertrek.

 

Na veel zoeken en rondvragen kwamen we terecht bij de vzw Projecten Burundi (http://www.projectenburundi.be/). Onze contacten ter plaatste hebben we dankzij Marc Vanhuffel. Sinds meer dan 15 jaar richt hij in Burundi kleinschalige mutualiteiten op. De vraag komt van de lokale gemeenschappen, de expertise kwam in eerste instantie uit BelgiŽ, maar ondertussen hebben ze hun eigen coŲrdinatoren met kennis van zake. Een systeem van sociale zekerheid wordt door de staat in Burundi niet voorzien (buiten een kleine ziekenkas voor staatsambtenaren). Gezondheidszorg voor kinderen onder de 5 jaar en zwangere vrouwen is gratis, op aanraden van de WHO. De kwaliteit van de zorg is echter ondermaats en het aanbod is schaars. Vaak werkt het laboratorium niet, zijn zwangerschapstesten of medicatie bijvoorbeeld gewoon niet meer beschikbaar voor een hele periode. Andere kosten voor gezondheidszorg moeten patiŽnten en hun familie volledig zelf betalen. Het is dan ook begrijpelijk dat de vraag naar het principe van mutualiteiten ontstaat.

 

Na een prospectie van 6 weken (eind 2010)  hebben we het land en onze lokale partners persoonlijk leren kennen. Terug in BelgiŽ hadden we nog enkele weken om onze opdracht zo goed mogelijk voor te bereiden. Hierbij zagen we getuigenis zowel als doel (degelijke informatie op maat overbrengen over het leven in Burundi), maar ook als een methode (om bijvoorbeeld financiŽle steun op te halen).

    

 

Even voorstellen

 

Hoe we ertoe gekomen zijn

 

     de zoektocht

 

     vrijwilligerswerk

 

Projecten die we steunen

 

Hoe kan u ons steunen?

 

Info Burundi

 

Contact

 

Post-it

 

Links

 

YourCompanyName © 2003 ē Privacy Policy ē Terms Of Use

de zoektocht