SAMECIJN

 

Weetjes over Burundi

-    hoofdstad: Bujumbura

-    Aantal inwoners: 10.557.259 (juli 2012)

-    oppervlakte: 27.830 km (0,9 x België)

-    bevolkingsdichtheid: 380 inwoners per km2

-    buurlanden: Rwanda (N), Congo (W), Tanzania (O)

-    Hoogste punt: Karonje, 2.685 m

-    Laagste punt: Tanganyikameer, 772 m (meteen ook tweede diepste meer ter wereld)

-    Atlantische oceaan op 2.000 km

-    Indische oceaan op 1.500 km

-    Taal: Kirundi en Frans

-    munteenheid: Francs Bu (1 euro is ongeveer 1750 Bu)

-    gemiddeld aantal kinderen per vrouw: 6,8

-    levensverwachting man: 43,9j, vrouw 45,8j

 

Burundi is een klein land in het hart van Afrika, in het gebied van de Grote Meren. Het grootste deel van het land is heuvel- tot bergachtig en maakt deel uit van het Groot Afrikaans Plateau, dat de grens vormt van 2 reusachtige rivierbekkens, dat van de Congo en de Nijl.

De zoektocht naar de meest zuidelijk bronnen van die laatste rivier bracht de eerste Europeanen naar de streek, halverwege de 19e eeuw. De bron van de langste en meest zuidelijke bronrivier van de Nijl ligt in de provincie Bururi.

Er zijn 2 grote nationale parken: Parc Nationale de Kibira (in verbinding met Rwanda) en het Parc National de Ruvubu in het Noord Oosten.

 

Burundi heeft een rumoerige binnenlandse geschiedenis achter de rug. Burgeroorlog en etnische conflicten (met hoogtepunten in het begin van de jaren 70 en jaren 90) hypothekeerden de toekomst en de ontwikkeling van het land. Sinds 2005 is de situatie stabiel in het land en ondertussen zijn er voor de tweede maal vrije verkiezingen georganiseer.

 

Bijna 90 % van de bevolking leeft er van de landbouw. Met 2 natte seizoenen op het jaar kunnen ook 2 oogsten gehaald worden. In de goed onderhouden akkers in de dalen kan dat met een beetje geluk tot 3 maal per jaar.
Ook 90% van de bevolking leeft van minder dan 2 dollar per dag, de wereldwijde armoedegrens; meer dan 60% leeft onder de extreme armoedegrens van 1 dollar per dag.
Bijna de helft van de bevolking is jonger dan 15 jaar. Burundi behoort tot de 5 armste landen op de wereld. Verder is ook bijna de helft van de bevolking analfabeet (wat in de praktijk neerkomt op het niet afmaken van de lagere school).

Malaria treft tot 50% van de bevolking en in de steden loopt het percentage van HIV besmettingen op tot meer dan 9%.

Het voornaamste exportproduct is koffie, waarmee ook meteen de belangrijkste natuurlijke rijkdom beschreven is: landbouw

 

Er bestaan weinig geschreven bronnen in het Nederlands die een betrouwbaar beeld geven over Burundi. Een aanraden is zeker wel: Burundi – Kris Berwouts, Landenreeks. In de meeste bibliotheken uit te lenen.

 

 

 

bronnen:

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/by.html

http://hdrstats.undp.org/en/countries/profiles/BDI.html

Burundi – Kris Berwouts, Landenreeks

 

 

 

Even voorstellen

 

Hoe we ertoe gekomen zijn

 

Projecten die we steunen

 

Hoe kan u ons steunen?

 

Info Burundi

 

Contact

 

Post-it

 

Links

 

YourCompanyName © 2003 • Privacy Policy • Terms Of Use

Info Burundi